امواج الیوت چیست؟

در بازار های مالی، همیشه رشد یا کاهش قیمت را نظاره گر هستیم و قیمت سهم یا ارز طبق اصول خاصی بسته به شرایط تکنیکال یا فاندامنتال حرکت می‌کند و در نهایت به نقطه تعادلی اش باز میگردد.
این رشد یا ریزش در اکثر موارد به صورت موج های قوی و قدرتمند و به شکل یک خط صاف اتفاق نمی‌افتد‌.
بلکه هر حرکت در بازار سرمایه و یا هر ارزی با یک اصلاح همراه است.
عناصر روانشناسی بازار منجر می‌شود تا قیمت به جای حرکت در یک خط مستقیم در امواج حرکت کند.

رالف نلسون الیوت کیست؟

رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott)، یک حسابدار حرفه‌ای و تحلیلگر بازار سرمایه بود که در زمان بازنشستگی خود در دهه 1930، به تحقیقات در زمینه بازارهای مالی مشغول شد.
او با مشاهده الگوهای موجی تکرارشونده‌ در حرکات قیمت سهام و رفتارهای معامله‌گران به این نتیجه رسید که بازار سهام، در یک الگوی تکراری رفتار می‌کند.
او بر این باور بود که با تشخیص الگوهای تکراری قیمت‌ها ، می‌توانیم تشخیص بدهیم که قیمت به چه سمتی خواهد رفت. هر موج در نظریه الیوت، از موج‌های کوچک‌تری تشکیل شده است.
وقتی یک نمودار می‌خواهد به سمت صعود یا سقوط حرکت کند، هیچ‌گاه به شکل یک خط مستقیم رفتار نمی‌کند بلکه مدام نوسان‌های مختلفی انجام می‌دهد. این روند نهایی و کلی سهم است که اهمیت دارد و سرمایه‌گذاران و معامله گران حرفه‌ای رفتار خودشان را بر اساس این روند تنظیم می‌کنند.
این الگوها همیشه خود را تکرار می‌کنند. البته در بازار سرمایه، هیچ روندی تا همیشه ادامه نخواهد داشت و در یک نقطه، روند تغییر خواهد کرد. حال با استفاده از امواج الیوت، می‌توانیم بهترین نقطه برای ورود به هر بازار مالی را شناسایی کرده و بهترین زمان برای خروج از آن را هم تعیین کنیم. این‌گونه می‌توانیم سود خوبی در بازارهای مالی کسب کنیم و از ضررهای احتمالی پیشگیری کنیم. امواج الیوت، در همه بازارهای مالی اعم از طلا ، بورس ، جفت ارزهای فارکس ، نفت و سکه کاربرد دارد.

الگوی امواج الیوت

طبق این نظریه در بازارهای روند دار، مارکت در الگویی حرکت می‌کنند که به آن الگوی امواج 3-5 می‌گوییم.
امواج الیوت از 5 موج اصلی و 3 موج اصلاحی ساخته شده است.
امواج اصلی در مسیر اصلی سهم قرار دارند و امواج اصلاحی در خلاف جهت سهم حرکت می‌کنند. البته منظور از جهت 5 موج و 3 موج همان روند کلی این امواج است.
موج های جنبشی یا امواج پیشرو (Impulsive) که امواج 1، 3، 5 و B هستند و به آن‌ها امواج همراه با روند می‌گوییم.
امواج اصلاحی (Corrective) که امواج 2، 4، A و C هستند و به آن‌ها امواج خلاف روند می‌گوییم.

از این جهت که امواج 1 تا 5 همراه با روند هستند، فاز پیشرو را تشکیل می‌دهند و به این دلیل که امواج ABC خلاف روند هستند، فاز اصلاحی نامیده می‌شوند. این اتفاق، در هر دو روند نزولی و صعودی صدق می‌کند.


برای مثال در یک حرکت صعودی موج اول سهم یا قیمت شروع به رشد می‌کند و هیچ ایده ای راجع به ادامه رشد یا ریزش را نداریم و می‌توانیم رشد سهم یا قیمت را به افزایش تقاضا مرتبط بدانیم.
در انتهای موج اول، چون سرمایه‌گذاران کلان، خرید خود را انجام داده اند و از بازار خارج می‌شوند یا سیو سود انجام می‌دهند، قیمت وارد یک فاز اصلاحی می‌شود و عرضه بر تقاضا پیشی می‌گیرد.

تشخیص تکنیکالی موج دوم: انتهای موج دوم هیچ گاه نباید پایین تر از موج اول قرار بگیرید در غیر این صورت این نظریه نقض می‌شود.

بعد از آن وارد موج سوم می‌شویم.
این موج مهم‌ترین و ‌طولانی ترین موجی است که می‌توان در آن وارد شد. در واقع احتمال ادامه این موج در یک جهت افزایش پیدا می‌کند زیرا تحلیلگران و تریدر های بیشتری منتظر این موج هستند تا بتوانند وارد مارکت شوند.
کسانی در این بازه زمانی سوار موج سوم می‌شوند که به ادامه حرکت صعودی امیدوارند و حد سودهای خود را در جایی بالاتر از قیمت فعلی می‌بینند.
تشخیص تکنیکالی موج سوم: طول موج سوم همیشه از موج اول و پنجم بیشتر است. در غیر این صورت این نظریه نقض می‌شود.

حالا وارد موج چهارم می‌شویم.
در این موج قیمت سهم به ارزش ذاتی خود رسیده است و کسانی که در موج سوم وارد شده اند، به حد سود خود رسیده اند و از معاملات خود خارج می‌شوند و بازهم عرضه بر تقاضا پیشی می‌گیرد و همانند موج دوم شاهد اصلاح خواهیم بود.

تشخیص تکنیکالی موج چهارم: انتهای موج 4، نباید هیچگاه از انتهای موج 1 عبور کند. موج 4 هرچه‌قدر بخواهد، می‌تواند خود را اصلاح کند، اما نباید انتهای موج 1 را به سمت پایین بشکند. به همین دلیل، ما هر موجی را موج 1 نمی‌نامیم؛ زیرا در برخی از آن‌ها انتهای موج 4 بلندتر از انتهای موج 1 است.

در نظریه الیوت، به دنبال تشخیص ابتدای موج 3 برای بازکردن معامله (خرید) هستیم و بهتر است در موج 4 معامله را ببندیم .
حالا وارد موج پنجم می‌شویم.
در این بین کسانی که آشنایی کمتری با این علم و مارکت دارند و فقط بر اساس شنیده هایشان از کسانی که در موج های قبلی سود کرده اند، وارد بازار می‌شوند و مجدد دست به خرید می‌زنند.آن هم در بالاترین قیمت های ممکن.
خب طبیعی است که هر سهمی با افزایش قیمت غیرمنطقی که چه از لحاظ تکنیکالی و چه از نظر بنیادی علت قانع کننده ای نداشته باشد و با رشد بیش از حد مواجه شود. بزرگان آن سهم و معامله گران بزرگ را به فکر فروش کامل آن سهم و خروج در اوج قیمت می‌برد. شناخت و تشخیص به موقع موج پنجم به عنوان آخرین فرصت خروج از بازار اهمیت ویژه‌ای دارد.

تشخیص تکنیکالی موج پنجم: امواج یک و پنج الیوت تقریبا هم اندازه و در یک ارتفاع هستند.

اینجاست که وارد موج A می شویم.
جایی که بزرگان بازار از مارکت خارج شده اند و‌ خربد مردم عادی هم‌به اتمام رسیده است.و همین امر باعث ریزش قیمت میشود.
در‌موج بعدی که B نامیده می‌شود شروع موج با یک حمایت قیمتی و افزایشی است.
زیرا حالا که قیمت به ابتدای موج A رسیده است و در گذشته بازار قیمت در این حوالی حمایت شده است بازهم از نظر برخی افراد موقعیت خریدهای کوتاه مدتی ست.
در انتهای این موج با خروج افراد بیشتری از آن سهم مواجه خواهیم شد.کسانی که سودهای کوتاه مدت خود را تسویه کرده اند یا کسانی که در موج B خرید کرده اند و حالا یا باضرر و یا با قیمت سر به سر از مارکت خارج می‌شوند و باعث به وجود آمدن موج C می شوند. موجی که قیمت در آن اصلاح عمیق تری را تجربه می‌کند.
در انتهای موج C بازهم توجه تحلیل گران بزرگ و کسانی که تجربه طولانی مدت تری در بازار سرمایه دارند، به سهم جلب می‌شود. زیرا قیمت به ارزش ذاتی خود رسیده است و درست در جایی که مردم عادی از رشد آن سهم ناامید شده اند، وارد بازار می‌شوند.
تیم فارکسپلود در این مقاله سعی کرده است که به صورت مقدماتی شما را چه از نظر تکنیکالی و چه از نظر فاندامنتالی با امواج الیوت آشنا کند تا بتوانید در کنار سایر مطالب و‌موارد مورد نیاز خود دید بهتری نسبت به چارت های قیمتی و الگوها داشته باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *